Este o boală parazitară (helmitoză) ce afectează în special canidele, determinată de prezenţa în cordul drept şi artera pulmonară a speciei Dirofilaria immitis (mai nou și Repens) transmisă de culicide (ţânţari).
Etiologie
Dirofilaria immitis este un helmint cu corpul alungit filiform. Adulţii parazitează în cordul drept şi artera pulmonară. Microfilariile reprezintă stadiul larvar, au dimensiuni mici parazitează în circulaţia sanguină periferică.
Ciclul biologic este diheteroxen (cu două gazde) realizându-se cu ajutorul țânțarilor (gazde intermediare) care se infestează ingerând microfilariile în momentul hrănirii cu sânge de la animalele bolnave.
Epidemiologie
Sursele de paraziţi sunt reprezentate de câinii infestaţi, care determină contaminarea populaţiilor de culicide – gazde intermediare şi vectori.
Contaminarea se produce prin înțepătura de ţânţar.
Dirofilarioza este mai răspândită în regiunile cu areal extins al populaţiilor de tânţari (zone umede, cu terenuri mlăştinoase), unde poate evolua enzootic, în ţările temperate are caracter estival.
Patogeneză
Procesele patogenetice sunt date de acţiunea paraziţilor asupra organismului şi de gradul infestaţiei.
Acţiune mecanic-iritativă
- În arterele pulmonare şi în cordul drept dirofilariile determină endocardită, insuficienţă cardiacă dreaptă,
- În infestaţiile masive se poate produce obturarea ventriculului drept și a arterei pulmonare iar fragmentele paraziţilor morţi precum şi microfilariile pot provoca embolii la nivelul capilarelor pulmonare, a arterelor coronare.
- Microfilariile pot ajunge în encefal, măduva spinării, vasele oculare chiar şi în camera anterioară sau posterioară a ochiului.
Acţiunea toxică şi antigenică
- Este determinată de substanţele produse de paraziţii adulţi în artere, cordul drept dar mai ales de tromboxanii eliberaţi de plachetele sanguine la contactul cu paraziţi.
Semne clinice
Boala îmbracă un tablou clinic manifestat prin mai multe sindroame׃
Sindrom de insuficienţă cardiacă – are două faze׃
Insuficienţă compensată
- Cu dispnee de efort şi tahicardie.
Insuficienţa decompensată
- Cu dilataţie cardiacă ce determină stază sanguină cu׃ congestie pulmonară (dispnee, accese de tuse răguşită, uscată), congestie renală (exprimată prin oligurie, uneori albuminurie), congestie hepatică, ascită, iar la ascultaţie se constată suflul mitral şi tricuspidian.
Sindromul nervos
- Se caracterizează prin modificări de comportament (depresii, privire apatică, accese de tip epileptiform), semne de anemie cerebrală (pierderea cunoştiinţei cu revenirea la normal în câteva minute), simptome locomotorii (incoordonare în mers, pareze, paraplegii).
Dirofilarioza subcutanată poate îmbrăca două forme clinice:
Dermatita nodulară
- Se manifestă prin prurit intens, noduli cutanaţi, mici, duri, cu aspect granulomatos pe coate, stern, cap, baza urechilor, urmat de transformarea lor în ulcere.
Dirofilarioza exsudativă
- Se traduce prin depilaţie pruriginoasă, cronică, umedă, localizată pe faţa externă a urechilor și pe jarete.
Diagnostic
Clinic
- Este dificil datorită evoluţiei latente şi prezenţa multor forme de manifestare.
Epidemiologic
- Ajută la corelarea datelor clinice orientând diagnosticul.
Confirmarea diagnosticului se face prin :
Examen hematologic
- Examenul direct al unei picături de sânge proaspăt între lamă şi lamelă permite evidenţierea microfilariilor.
Kituri de diagnostic rapid
- Pun în evidență prezența femelelor adulte.
Examenul Knott