Boli transmise de tantari si flebotomi

Dirofilaria immitis

Este o boala parazitara transmisa prin intepatura de tantar care infecteaza cainii. Dupa ce companionul nostru este intepat de tantar , acesti paraziti (viermi cardiaci), traverseaza tot organismul pana la inima unde raman si se dezvolta.

De ce suntem asa de speriati?

Boli transmise de tantari

Pentru ca ei nu ne vor da semne in primii ani. Organismul e tanar, sanatos, si va face fata o perioada, pana cand va obosi… atunci, primele semne sunt: oboseala la efort, tuse, insuficienta cardiac grava si intr-un final se ajunge la deces. De multe ori pana sa ne dam seama ce se intampla este prea tarziu.

Dirofilaria repens

Incadrata tot ca  boala parazitara transmisa de tantar, aceasta in comparatie cu D. immitis o vom gasi  sub piele formand noduli, sau in conjunctiva ochiului.

Leishmania

Este o boala transmisa prin intepatura flebotomilor (asemanatori tantarului), este cauzata de un protozoar si infecteaza atat cainii, rozatoarele cat si oamenii.

Simptomele apar dupa 2-4 luni de la intepatura si se manifesta cutanat (pe piele) cu zone rosii, iritatii pana la ulceratii, scaderea in greutate, caderea parului in anumie zone, conjunctivita, orbire, scurgeri nazale, atrofie musculara, insuficienta de organe interne si infarct. Exista si forma fara simptome dar in care organismul ramane purtator si poate infecta alti tantari.

Ce ne ingrijoreaza foarte tare este ca pentru companionii nostril inca nu exista un tratament pentru aceasta boala si atunci devine foarte greu sa reusim sa ii tratam, cel mai bine ar fi sa fie feriti de muscaturile de flebotomi si tantari.ARTICOLUL ANTERIOR

Aceasta pagina foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora.