Boli transmise de țânțari și flebotomi

Dirofilaria immitis

Este o boală parazitară transmisă prin înțepătura de țânțar care infectează câinii. După ce companionul nostru este înțepat de țânțar ,acești paraziți (viermi cardiaci), traversează tot organismul până la inimă unde rămân și se dezvoltă.

De ce suntem așa de speriați?

Boli transmise de tantari

Pentru ca ei nu ne vor da semne în primii ani. Organismul e tânăr, sănătos și va face față o perioadă, până când va obosi, atunci, primele semne sunt: oboseală la efort, tuse, insuficiență cardiacă gravă și într-un final se ajunge la deces. De multe ori până să ne dăm seama ce se întâmplă este prea târziu.

Dirofilaria repens

Încadrată tot ca boală parazitară transmisă de țânțar, aceasta în comparație cu D. immitis o vom găsi sub piele formând noduli, sau în conjunctivă ochiului. Dar conform ultimelor studii se găsesc și în cord.

Leishmania

Este o boală transmisă prin înțepătura flebotomilor (asemănători țânțarului), este cauzată de un protozoar și infectează atât câinii, rozătoarele cât și oamenii.

Simptomele apar după 2-4 luni de la înțepătură și se manifestă cutanat (pe piele) cu zone roșii, iritații până la ulcerații, scăderea în greutate, căderea părului în anumite zone, conjunctivită, orbire, scurgeri nazale, atrofie musculară, insuficiență de organe interne și infarct. Există și formă fără simptome dar în care organismul rămâne purtător și poate infecta alți țânțari.

Ce ne îngrijorează foarte tare este că pentru companionii noștri încă nu există un tratament curativ pentru această boală și atunci devine foarte greu să reușim să îi tratăm, cel mai bine ar fi să fie feriți de mușcăturile de flebotomi și țânțari.ARTICOLUL ANTERIOR

Aceasta pagina foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora.